Rakott kelkáposzta
Hozzávalók:
- 1 közepes fej kelkáposzta
- 30 dkg darált hús
- 5 dkg füstölt szalonna
- 3nagyobb gerezd fokhagyma
- só, bors
- 3 dl tejföl
- 2 marék rizs
A megmosott kelkáposztáról 6-8 levelet egészben leválasztok, a szívós levélnyeleket kivágom,a káposzta többi részét vastagra felszeletelem, vízben kissé előfőzöm, lecsepegtetem. A szalonnát kockára vágom, kiolvasztom, ráteszem a darált húst,fűszerezem(só, bors fokhagyma), elősütöm.Amikor már nincs leve a húsnak, összekeverem a megmosott rizzsel, pár percig még együtt sütöm. A lecsepegtetett kelkáposzta felét tepsibe terítem,sózom, rákanalazom a darálthús-rizs keveréket, 2 dl tejföllel meglocsolom. A káposzta másik felével és legfelül az egész levelekkel rétegezem,sózom, a tetejét 1 dl tejföllel átkenem. Alufóliával lefedve 1 órát sütöm, majd fólia nélkül 15 perc alatt szép aranybarnára sütöm.