Mákos beigli

2014.01.02 14:49

Hozzávalók 3 beiglihez:

tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 5 dkg zsír
  • 5 dkg cukor
  • 1 dkg élesztő
  • kávéskanál só
  • 1 tojás sárgája
  • kb 2 dl tej

töltelékhez:.

  • 45 dkg mák
  • 25 dkg porcukor
  • 2,5 dl tej
  • 1 teáskanál fahéj
  • szárított citromhéj
  • 5 dkg vízben áztatott mazsola

A tej egy részével felfuttatom az élesztőt.A lisztet elmorzsolom a zsíradékokkal, majd a többi alkotórésszel és a felfuttatott élesztővel rugalmas, nem ragadós tésztát készítek,  3 kis cipóra osztva másnapig hűtőben tárolom. A töltelékhez a tejet a cukorral felforralom, majd hozzáadom a többi összetevőt, az így elkészített masszát lehűtöm.A cipókból vékony tésztát nyújtok, a széleket tojásfehérjével bekenem, a tölteléket egyenletesen rákenem,a tészta két végét behajtom, majd lazán feltekerem.Tepsibe rakom: egymástól elég távol, hogy a kelés végén ne érjenek össze. Tojás sárgájával átkenem, kelesztem, sütés előtt tojás fehérjével mégegyszer egyenletesen átkenem, fogpiszkálóval megszurkálom, hogy ne repedjenek meg. 180 Co-on kb. 30 percig sütöm. Ha jól dolgoztam, a végeredmény egy márványos, szép fényes felületű beigli lesz.Aki szereti a diósat, a töltelékben a mákot azonos mennyiségű dióval helyettesítse.