Mákos beigli
Hozzávalók 3 beiglihez:
tésztához:
- 45 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 5 dkg zsír
- 5 dkg cukor
- 1 dkg élesztő
- kávéskanál só
- 1 tojás sárgája
- kb 2 dl tej
töltelékhez:.
- 45 dkg mák
- 25 dkg porcukor
- 2,5 dl tej
- 1 teáskanál fahéj
- szárított citromhéj
- 5 dkg vízben áztatott mazsola
A tej egy részével felfuttatom az élesztőt.A lisztet elmorzsolom a zsíradékokkal, majd a többi alkotórésszel és a felfuttatott élesztővel rugalmas, nem ragadós tésztát készítek, 3 kis cipóra osztva másnapig hűtőben tárolom. A töltelékhez a tejet a cukorral felforralom, majd hozzáadom a többi összetevőt, az így elkészített masszát lehűtöm.A cipókból vékony tésztát nyújtok, a széleket tojásfehérjével bekenem, a tölteléket egyenletesen rákenem,a tészta két végét behajtom, majd lazán feltekerem.Tepsibe rakom: egymástól elég távol, hogy a kelés végén ne érjenek össze. Tojás sárgájával átkenem, kelesztem, sütés előtt tojás fehérjével mégegyszer egyenletesen átkenem, fogpiszkálóval megszurkálom, hogy ne repedjenek meg. 180 Co-on kb. 30 percig sütöm. Ha jól dolgoztam, a végeredmény egy márványos, szép fényes felületű beigli lesz.Aki szereti a diósat, a töltelékben a mákot azonos mennyiségű dióval helyettesítse.